ODY GLOBAL LOGISTICS

PLATON-İK BAKIŞ AÇISI İLE İŞ DÜNYASI  

   Modern iş dünyasını , tüm zamanların önemli filozoflarının  öğretileri ile harmanlıyarak oluşturduğum yazı dizimin ilkini ,Platon öğretileri ışığında  yorumlamaya çalıştım.      

Sokrates’in öğrencisi , Aristoteles’in öğretmeni , Üniversitenin atası sayılan Atina Akademia’nın kurucusu Yunan filozofu Platon , Devlet adlı eserinde ya devletin filozoflar tarafından yönetilmesini ya da devleti yönetenlerin filozof olmasını savunurdu.’’

Platon Atina ‘nın politik ve toplumsal yaşamına katkıda bulunulması için yetiştirilmiştir  Atina’nın son kralı Kodros’un oğluydu.İdealist olan Platon ,  dürüst yönetim ve ideal toplum konuları ile yakından ilgileniyordu.  

Batı dünyasında yapılan her iş Batı felsefesine dayanır ve merkezinde de Platon’un öğretisi ‘’idealar kuramı  vardır’’Gerçeklik dünyası ,ahlakın ve iyiliğin en yüce olduğunu , iş dünyasında da her işletmenin önemli idealler geliştirmek  zorunda olduğunu ,şirket vizyonları, çalışma modelleri, misyonları , şirket değerleri ve markalaşma yolunda benzersizliğini kanıtlıyarak olumlu bir imaj yaratacağını ,  bu da ekonomik ve politik başarısında itici gücünü  oluşmasına neden olacağının göstermektedir. Gerçekler başarılı stratejilerin geliştirilmesi için kullanıldığında güçlü silahlara dönüşürler. Şirketler , güvenilir bir düşünce sistemini tutarlı ve dürüst şekilde uygularlarsa , başarılı olurlar ve özyönetimdeki güçleri sayesinde düşünce dünyasına girerek  İnsan ruhunu  oluşturan bilgelik, cesaret , ve ölçülülük  erdemlerini geliştirebilirler ve  bütünsel bir iç huzura  ve mutluluğa sahip olan insanlarla iş dünyasını yönetme ve yönetilme ye talip olurlar. Hedefleri ve düşünce sistemi doğrultusunda gelişirler.

’İnsanlar sadece kendileri için değil ,

Ülkeleri ve içinde yaşadıkları toplum için de yaratılmışlardır.’’

Kendimizi bir işe konsantre ederek  her şeyin daha iyiye gideceğine inanmamız yaratıcılığımızı arttırır, vazgeçmek ise durgunluk yaratır. Yenilikçi şirketlerin çoğunun bir sloganı vardır.’’ Dünyayı değiştirebileceğine inan’’ Hewlett-Packard ın ‘’Öncü ol öncüleri takip etme ‘’ise Virgin grubunu sloganlarıdır. Bu tür sloganlar  sürekli tekrarlandığında şirketin ortak bilincine  oluşmasını sağlar.

Platon düşüncelerin kesinliğine inanıyordu. Düşünceleri , gerçeklik arayışında ve gölgeler dünyasında yönümüzü bulmak için kullanacağımız güçlü araçlar olarak  görüyordu. Ekonomide de doğru düşünceler öz dinamiği oluştururlar. Şirket yönetimleri iyi ve doğru esasına bağlı kalarak  , güveninirliğin amaç edinildiği , ödün vermeyen  kalite anlayışı ‘nın yaşadığı  , etik ve adalet ilkelerinin  bütünsel  bir yönetim anlayış  ile yönetilmesinin iş hayatında   felsefe’ ye olan ihtiyacın vazgeçilmezliğini göstermiştir. ‘’Haksızlığa uğramak ,haksızlık yapmaktan daha iyidir ‘’sözü  de güç zehirlenmesine uğramiş yöneticilere düşünmeye davet etmiştir. Platon’un mağara mitosun da bahsettiği gibi  insan bağnaz, doğma zihinlerden ve gölgelerden  aydınlığı bularak  kurtulur  bu da iyi doğru insan  ve toplum olmanın  vazgeçilmez çabasıdır.

Dünyada binlerce proje içinden sıyrılıp büyüyen proje ve girişimlerin zirveye çıkma hikayeleri herkes tarafından merak edilmektedir.Bir çok insan bu büyük ve dünyaya  mal olmuş

girişim ve başarı hikayelerinin altında sihirli bir formül veya ilahi bir dokunuş olduğunu düşünür.

 Yakın tarihimize  damga vuran Steve Jobs ve Hamdi Ulukaya  ‘nın büyük başarıları en çarpıcı örneklerdendir.

Bilgisayar endüstrisinin önderlerinden olarak kabul edilen Steve Jobs  / Teknoloji devi  Apple’ın kurucularındandır. Başarı hikayesinde  yaşadığı birçok çaresizliğinde bir çok insanın vazgeçeceği noktada Steve Jobs’un kararllığı  açık formülü olarak karşımıza çıkmıştır.

Atari İnc oyun tasarımcılığından evinin garajında Apple’ ın kurulmasını gerçekleştiren Steve Jobs ve Steve Wozniak  3 yıl içinde Apple , AppleII , Apple III piyasaya sürdüğünde ne bankalardan ne de başka şirketlerden destek alamayıp , minübüslerini ve hesap makinelerini satarak kısıtlı imkanlarla çok şey başarabileceğini kanıtlamışlardır.1983 yılında halk arzından sonra büyümeyi hızlandırmak istiyen Steve Jobs  Pepsi Cola’nın o zamanki CEO’su olan John Sculley’i ‘’ömrünün sonuna kadar şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa Dünya’yımı değiştirmek istiyorsun ?’’ diyerek ikna etmiş ve Apple’ın CEO su yapmıştır.

Günümüzde İphone , İpad,İmac,mac gibi elektronik ürünlerin apple,ioa gibi yazılımların öncüsü olan Steve Jobs kararlılığı, inancı , ve yenilikçi yapısı ile modern zamanın en ileri mücidi olmuş  en güçlü direnişler karşıında bile sarsılmaz inançlarından taviz vermemiş ,vizyon sahibi ,sadık kaldıkları görüşleri ve felsefeleri sayesinde başarılarını 21.yüzyıla damgasını vurmuştur.  

Steve Jobs Alıntıları

Burada bulunma amacımız evrene bir çentik atmaktır.

Yenilik, lider ve takipçiyi birbirinden ayırır.

Tasarım sadece nasıl göründüğü ya da nasıl hissettirdiği ile ilgili bir şey değildir. Tasarım nasıl çalıştığı ile ilgilidir.

İyi bir iş yapmanın tek yolu yaptığınız işi sevmektir.

Sokrates’le bir akşam üstü için , elimdeki bütün teknolojiyi verirdim

Chobani yoğurtlarının kurucusu ve CEO’ su olan  Hamdi Ulukaya , ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve ‘’En Yenilikçi 10 Şirket ‘’ arasında yer almaktadır. Hamdi Ulukaya süt ürünleri üreten mütevazi bir aileden geliyordu, dil eğitimi için Amerika’ ya gitmişti  ve çiftlikte çalışmaya başladı . Amerikada bulunduğu süre içinde  kaliteli bir yoğurt üretiminin ihtiyacını farketti ve küçük satılık bir Mandıra’yı satın alarak beş yıldan kısa sürede yıllık satışlarını sıfırdan 1 milyar doların üzerine çıkararak Chobani’yi ABD’nin en hızlı büyüyen markası yaptı.Fast Company tarafından açıklanan ‘’2017 Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri’’listesinde CHOBANİ aynı zamanda Fortune tarafından tüm sektörleri kapsayan ‘’Dünyayı Değiştiren Şirketler’’ listesinde yer aldı.  

Gıda endüstrisinde köklü bir  dönüşüm  ve  kaliteli gıdayı erişilebilir kılma vizyonuyla kurulan Chobani

kuruluşundan itibaren sosyal faydaya önem veren girişimcilere destek vermek amacı ile Chobani Incubator’ı    

kurdu ayrıca Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla ‘’HAMDİ ULUKAYA GİRİŞİM,’’n, kurdu.

 Hiç bir başarı tesadüf  değildir ve eğer girişim fikrinizde ‘’inanç ‘’ varsa sonuç mükemmel  olacaktır. İnanmak, başarmanın yarısıdır.’’sözü aslında her şeyi özetlemektedir. 

‘’Gerçek olanı düşünür,güzel olanı hisseder ve iyi olanı istersek ruhumuz mantıklı  bir hayatın asıl amacını anlar ‘’

Vildan Hara

Kaynak kitaplar : Devlet , İş’te Platon Steve Jobs ve Hamdi Ulukaya için yayınlanan makalelerden

 

BLOGS